Допълващи игри в Монтесори класната стая

През годината използваме за занимания и развитие на децата и някои материали (игри), които не са от набора на Монтесори материалите, но според мен имат качества в обучението.
Едно от нещата, които имат постоянно място в класната стая, е пъзелът на слоеве на дете на фирма Beleduc.

Този пъзел се реди и пренарежда от деца на 3-3,5 год с голяма страст. Представлява дървена рамка на момче на “слоеве” – плоски дървени части за глава, ръце, гърди, таз и крака, като постепенно се разкриват “слоевете” на тялото – кожа, мускули, вътрешни органи и скелет.

Друго полезно занимание са танграмите – цветни геометрични фигури, чийто комбинации могат да образуват абстрактни изображения. Нашата игра на снимката е подобна, но възнамерявам да въведа повече танграми в класната стая като допълнение на работата със сетивните материали.

Друго любимо забавление на децата е играта Капла – известна и призната френска система от еднакви дървени блокчета, с която могат да се направят безкраен брой конструкции.

Открих и една игра, която добре се комбинира с уроците ни за магнитите.

Представлява магнитни рингове, които трябва да се подредят по определен начин според контролната карта (дадени са около 40 комбинации с различна трудност).

Нещо, което направихме еднократно през летните месеци, беше свободно строене с конструктор от дървени кубчета и други елементи. Включихме и плочките от Каплата, така че стана цял град. Всеки се простираше според фантазията си и наличните материали. 🙂

И децата, и възрастните много се забавлявахме! 🙂