Повече за нас

Цветна градина Монтесори е частен детски център за деца от 2.5 до 6 години. От 2010 г. предлага обучение по разнообразна програма, включваща език, математика, наука и култура, изкуство, музика и др. Центърът е малък, грижи се за задружна групичка деца. Разполага с една класна стая и всички други необходими помещения за удобството на децата, както и малък зелен двор, в който децата могат да играят във всеки удобен момент

Казвам се Цвета Борисова и основах “Цветна градина Монтесори” през 2010 г. Първият ученик, беше синът ми. През годините “Цветна градина Монтесори” посещаваха много деца, запознах се с много семейства. Радвам се, че имам възможност и сега да следя развитието на децата и да поддържам връзка със  семействата. За мен това означава, че “Цветна градина” се изгради като общност и не е просто място където да оставиш детето, за да отидеш на работа.

Според мен, успешният Монтесори педагог трябва непрестанно да се развива и да работи над уменията и мисленето си. За да мога да се развивам в тази насока, започнах с трудовете на д-р Мария Монтесори и продължавам да го правя като черпя информация от други професионалисти в областта. Посещавам различни курсове, организирани от Международната Монтесори асоциация (AMI) и конференции за ранно развитие и образование. Сертифициран Монтесори педагог съм от North American Montessori Center (NAMC), член на The International Association for Montessori Educators (IAME). През 2017 г. станах член на Институт Монтесори България.

Моето образование като инженер е далеч от сферата на педагогиката, но ми дава познанията за различни сфери на науката, които мога да споделям с децата. Винаги съм обожавала  изкуството и това е едно от нещата, за които често обичам да ги провокирам  – да мислят нестандартно, да подхождат творчески и, да могат да се изразяват чрез изкуството. Вълнуват ме и теми като екология и нулев отпадък, източни философии и практики, различни спортове, здравословно хранене и позитивна дисциплина, които също ми помагат в общуването с децата.

За мен доказателството, че работя в правилната посока е фактът, че децата с нежелание си тръгват от центъра след края на деня, а попитани от родителите си, кои са приятелите им, те споменават и моето име 🙂

Благодарна съм на семейството ми, което ме подкрепя в Центъра с личен труд и финанси вече толкова години. Благодаря на Наско и Жени Пирянкови от “Камелини Монтесори” за това, че ми позволиха да наблюдавам работата в техните центрове когато започвах.

Благодаря на Деси Стоева от “Casa dei Bambini”, за гласуваното доверие, за това че, посредством работата си в ФНОИ към СУ “Климент Охридски”, от 2018г. сме център за обучение на стажанти за следдипломна квалификация  по Монтесори педагогика.