Джинджифилови сладки с меласа

Понякога си носим домашни сладки в Цветна градина Монтесори, така че децата се черпят и упражняват любезности. Експериментираме с различни рецепти. Аз по-рядко успявам, по-често другите родители. Ето едни от моите любими.
Преди няколко месеца прочетох рецепта за коледни сладки с меласа. Оказа се, че меласата е нещо полезно. “Подсладител с голямо съдържание на желязо. В процеса на добив на захарната тръстика, най-ценните компоненти на това растение са концентрирани в меласата. 100гр. доставят 96% от препоръчителната дневна доза на желязо и 51% от препоръчителната дневна доза на калций.”
Така че, намерих меласа в един био магазин и направих тези сладки.

Рецепта:
– 2ч. брашно
– 2ч.л. джинджифил
– 1/2 ч.л. канела
– 1/2 ч.л. индийско орехче
– 1/2 ч.л. карамфил
– 1/4 ч.л. сода
– 1/4 ч.л. сол
– 1/2 чаша масло (120мл)
– 1/3 чаша кафява захар (80мл)
– 1/3 чаша меласа (80мл)
– 1 яйце

В купа се смесват брашното и подправките и содата и солта. Отделно се разбиват масло, захар, меласа и яйце. Брашното се добавя към другата смес и полученото тесто (доста лепкаво) се оставя в хладилник 1 час. Фурната се загрява на максимална температура. Разточва се тънко тесто върху хартия за печене, слага се за малко във фризера и като се стегне се изрязват формите. Печем полу-замръзнало и внимаваме да не изгорят 🙂

Много бяха вкусни и освен меласата и подправките са полезни (напр. джинджифила), но пък малко по-бавно се приготвят…

За да използвам останалата меласа реших да изпробвам друга рецепта и съм очарована.
“Бързо, лесно, вкусно” се получи.

Рецепта:
– 1 1/2 чаша растително олио
– 2 чаши захар (използвах 1ч. бяла и 1/2 кафява)
– 1/2 ч. меласа
– 2 яйца
– 4 ч. брашно
– 1 ч.л. карамфил
– 1 ч.л. джинджифил
– 2 ч.л. канела
– 1 ч.л. сол
– 4 ч.л. бакпулвер
– захар на едри кристали за овалване
Загрейте фурната на максимална температура. В купа пресейте брашното, карамфила, канелата, джинджифила, солта и бакпулвера. В друга купа разбийте добре яйцата, захар, олио и меласа. Добавете брашнената смес и разбъркайте добре. Оформете тестото на топки и ги оваляйте в захар. (аз пропуснах овалването). Печете 10мин – не повече.
Тези стават много по-бързо и на вкус са чудесни.