Растителен свят – уроци за деца

Както през пролетта природата се събужда, така се събужда и интересът на децата към растенията покълващи и разлистващи се.

На децата можем нагледно и интересно да покажем уроци за растителния свят.

Например ако посеем котешка трева в прозрачна кутия, можем да наблюдаваме растежа. Можем да съчетаем с урок по измерване и записване на данни. Всеки ден отчитаме до къде на скалата е стигнала тревата. Някое дете записва в таблицата. И разбира се, трябва да се полива! Просто нещо, а за децата носи много полезност. Научават се нови думи като: скала за измерване, отчет, наблюдение и други. Постоянство в наблюдението и записването, защото ако пропуснем, сами ще видим грешката си – ще има празни редове в таблицата. Можем да добавим и записване на датите и така ще включим и упражнения с календара. Когато тревата стане доста висока, започваме да я подстригваме с ножица. Това е най-забавното.

Тук проследяваме функцията на стеблото, как хранителните вещества се придвижват до останалите части на растението. Толкова красиво изглеждаха разноцветните вазички с разноцветни цветя, че решихме да ги нарисуваме от натура. Доволни сме от резултата 🙂

Стар пост с още растителни занимания, може да прочетете ТУК.